Moros y christianos

Bereidingswijze   IngrediŽnten
Week de zwarte bonen een nacht in zoveel water dat ze onderstaan. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan. Voeg 5 dl water toe, breng dit aan de kook en laat het 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar, maar niet zacht zijn.

Verhit de olie in een koekenpan tot zeer heet. Voeg uien, knoflook en Spaanse peper toe en sauteer dit tot de ui gaar is. Voeg dit mengsel toe aan de bonen. Doen de rijst erbij, dan zoet en peper en roer het geheel zachtjes door. Draai de warmtebron iets hoger en laat het koken tot het grootste deel van het water geabsorbeerd is. Temper de warmtebron dan, leg een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 20 minuten pruttelen tot de rijst gaar is en alle vloeistof is geabsorbeerd. Heet opdienen.  
 

250 g gedroogde zwarte bonen
water
2 el plantaardige olie of maÔsolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 Spaanse peper, van zaad ontdaan en fijngehakt
300 g rijst, afgespoeld onder stromend water tot de straal helder is
2 tl zout
versgemalen zwarte peper
Achtergrondinformatie
Eeuwen geleden vochten de Spanjaarden tegen de Moren in Granada in Spanje. In die tijd hadden de Spanjaarden ook vaste voet aan de grond weten te krijgen op Cuba en loyalisten namen dit rijstgerecht nadien mee. Opvallend genoeg is de naam nog altijd dezelfde.