Bolas de Platano
(bananenballetjes)

Bereidingswijze   IngrediŽnten

Pel de bananen onder koud stromend water uit de kraan; zo worden de handen niet vies, het pellen gaat gemakkelijker en de bananen blijven hun gele kleur behouden; ze worden niet bruin. Snijd eerst de punten van de bananen eraf, maak een paar sneetjes -niet te diep- in de schil en houd de banaan onder de kraan. Zet het mes tussen de sneetjes en de schil en maak de schil los van de banaan.

Voor 6 personen

2 grote groene bakbananen
4 teentjes knoflook
500 ml zonnebloemolie of olijfolie (om te bakken)
Zout naar smaak

Verhit de olie in een diepe bakpan op laag vuur. Snij de gepelde bananen in 6 of 8 stukken. Pel de knoflook. Doe de stukken banaan in de pan en bak ze totdat ze een mooie gele kleur hebben. De stukken moeten goed gaar zijn in het midden.

Haal de stukken uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Pak een schaal en pers de knoflook. Voeg de warme bananenstukken toe en prak ze fijn tot een deeg. Voeg enkele druppels olijfolie toe als het deeg tť droog is. Verdeel het deeg in stukken en kneed er balletjes van. Serveren met koffie of thee en uitgebakken spek.

 
Achtergrondinformatie
Dit gerecht wordt vaak gegeten als ontbijt door boeren uit Oost-Cuba. Omdat tarwe weinig verbouwd werd in Cuba waren er vroeger ook nauwelijks bakkers op het platteland. Het werd daarom gegeten als vervanging van het traditionele broodontbijt.