Ropa
Vieja |
Bereidingswijze | Ingrediënten | |
![]() Trek het. afgekoelde vlees met uw vingers uit elkaar en zet het weg. Als het het niet makkelijk loslaat, legt u het tussen vetvrij papier en slaat u erop; dan moet het goed uit elkaar te trekken zijn. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de gesnipperde knoflook toe en bak het op een hoog vuur in ongeveer 1 minuut lichtbruin. Zet het vuur lager en roe de gesneden ui en paprika erdoor. Laat onder af en toe roeren in ongeveer 10 mlnuten gaar koken. Voeg de tomaat en de wijn of sherry toe, laurierblaadjes, komijn en wat zout. Zet op een matig vuur, af en toe roerend, ongeveer 25 minuten koken. Verwijder de laurierblaadjes. Roer het vlees en laat het in ongeveer 5 minuten warm worden. Roer eventueel de peultjes erdoor en haal de pan van het vuur. Op smaak brengen met zout en peper. Garneren en serveren. De, Nuevo Cubanos presenteren dit in warme tortilla’s en met een bakje extra sofrito. Maar let op: Cubanen gebruiken wel veel knoflook, maar niet zo veel peper. |
Voor 4 personen 900 gr ribstuk, in grote stukken 1 grote ui, gehalveerd 1 grote ui in ringen 1 teentje knoflook, gehalveerd 4 teentjes knoflook, gesnipperd 1 grote stengel bleekselderij, in stukjes 1 el zout 4 el olijfolie 1 grote groene paprika, zonder zaad en in dunne reepjes 3 grote rijpe tomaten, in stukjes 1,2 dl droge witte wijn of 2 el droge sherry 2 laurierblaadjes 2 el gemalen komijn (djinten) 25 gr gekookte peultjes op kamertemperatuur (naar keuze) zout en versgemalen peper naar smaak blikje of potje pimientos (rode paprika), uitgelekt en gehakt, om te garneren (naar keuze) |
Achtergrondinformatie |
Dit recept is afkomstig van Cubaanse emigranten in Forida (Nuevo Cubano). Maar als vluchtelingen íets meenemen, dan is het hun smaak. Dit recept is alleen iets gevarieerder dan het klassieke Cubaanse. |