Sofrito

Bereidingswijze   Ingrediënten

Meng olijfolie, anatto-olie en tomaten in de blender of de keukenmachine. Roer de rest van de ingrediënten erdoor.
 

Voor 7,5 dl

0,6 dl olijfolie
2 el anatto-olie, naar keuze
2 kg tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en gehakt
2 middelgrote uien, gehakt
1 groene paprika, van zaad ontdaan en gehakt
8 flinke Spaanse pepers, van zaad ontdaan en gehakt
4 tl fijngehakt cilantro (verse korianderblaadjes)
1 tl gedroogde oregano
1 takje peterselie, fijngehakt
Achtergrondinformatie
Sofrito is een uitstekende smaakmaker, die veel wordt gebruikt in gerechten. Het kan in grote hoeveelheden tegelijk worden gemaakt en worden ingevroren voor toekomstig gebruik. Er staan bij Sauzen twee recepten; dit is meer een basisrecept, maar beide kunnen worden gebruikt voor heel veel gerechten van Spaanse origine. Een kruid dat culantrillo wordt genoemd, wordt meestal gebruikt voor sofrito, maar het is moeilijk te krijgen; peterselie is een goede vervanger hiervoor. Ik heb ook gewone Spaanse pepers gebruikt in dit gerecht, omdat zoete Spaanse pepers, ajíes dulce genaamd, vaak alleen lokaal worden gebruikt.