Sofrito (2) |
Bereidingswijze | Ingrediënten | |
Verhit de olie in een pan bij matige warmte en bak hierin de ham en de
bacon bruin. Voeg ui en knoflook toe. Temper de warmtebron tot laag en
voeg de rest van de ingrediënten toe behalve de anatto-olie. Laat dit 10
minuten pruttelen. Voeg de anatto-olie toe, draai de warmtebron iets
hoger en laat het mengsel nog 1 minuut pruttelen. |
Voor 7,5 dl 1 el plantaardige olie 60 g ham, fijngesneden 30 g bacon, fijngesneden 1 ui, fijngehakt 2 tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en gehakt 1 tl fijngehakt cilantro (verse korianderblaadjes) 1 tl fijngehakte peterselie of ½ tl gedroogde 1 tl fijngehakte oregano of ¼ tl gedroogde ½ groene paprika, van zaad ontdaan en gehakt 1 flinke Spaanse peper of 2 zoete Spaanse pepers, van zaad ontdaan en gehakt 2 el anatto-olie, naar keuze |
|
Achtergrondinformatie | ||
Sofrito is een uitstekende smaakmaker, die veel wordt gebruikt in gerechten. Het kan in grote hoeveelheden tegelijk worden gemaakt en worden ingevroren voor toekomstig gebruik. Er staan bij Sauzen twee recepten; dit is meer een basisrecept, maar beide kunnen worden gebruikt voor heel veel gerechten van Spaanse origine. Een kruid dat culantrillo wordt genoemd, wordt meestal gebruikt voor sofrito, maar het is moeilijk te krijgen; peterselie is een goede vervanger hiervoor. Ik heb ook gewone Spaanse pepers gebruikt in dit gerecht, omdat zoete Spaanse pepers, ajíes dulce genaamd, vaak alleen lokaal worden gebruikt. |