Tamales

Bereidingswijze   Ingrediënten

Voor het deeg
Meng het water en de geraspte maïs tot een pasta. Doe deze in een pan met maïsmeel, suiker, zout en boter. Breng dit aan de kook en laat, al roerend ongeveer 20 minuten pruttelen tot het mengsel gaat binden en bijna een deeg vormt. Zet het daarna minstens 1 uur weg.

Voor de vulling
Prak knoflook, oregano, zout en peper flink door elkaar zodat er een pasta ontstaat. Meng deze met het vlees door de olijfolie en azijn. Zet dit apart. 

Verhit de plantaardige olie in een pan bij middelmatige warmte. Voeg ui en paprika toe en laat dit alles, onder voortdurend roeren, zachtjes bakken tot de ui glazig is -ongeveer 5 tot 8 minuten. Voeg nu het vleesmengsel toe en laat dit ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren bruinen. Doe er dan de eieren, pruimen, rozijnen, olijven, tomatenpuree, kappers en 1 eetlepel anatto-olie bij. Temper de warmtebron tot laag en laat het nog eens 5 minuten pruttelen.

Vet ieder maïsblad of stuk folie in met de rest van de anatto-olie. Leg een volle lepel deeg in het midden en spreid dit met de achterkant van een lepel uit tot 1 cm van de kant. Leg een volle lepel van het vleesmengsel in het midden van het deeg, vouw dan het blad of de folie zo dat het vlees helemaal in het deeg ligt. Zet ieder pakketje vast met een stukje touw.

Breng 5 liter water aan de kook met zout, een blaadje laurier, cilantro en komijn. Leg de tamales hierin en laat ze 1 uur zachtjes pruttelen bij matige warmte. Haal ze er dan uit met een schuimspaan, rol ze uit en dien ze warm op.

Voor 30 stuks

deeg
0,6 dl water
1 kg versgeraspte maïs
90 g geel maïsmeel op stenen gemalen
2 tl suiker
2 tl zout
1 el boter

vulling
1 teentje knoflook
2 tl gehakte verse oregano of ½ tl gedroogde zout en zwarte peper
500 g runder-, varkens- of kippengehakt
2 tl olijfolie
1 tl witte-wijnazijn
1 el plantaardige olie
1 ui, fijngehakt
½ groene paprika, van zaad ontdaan en gehakt
2 hardgekookte eieren, gehakt
6 pruimen, ontpit en gehakt
2 el pitloze rozijnen, naar keuze
8 olijven met pimento gevuld, in plakjes
1 el tomatenpuree
1 tl uitgelekte kappers
2 el anatto-olie

voor de bereiding
30 maïsbladen of 30 vierkante stukjes aluminiumfolie (12 cm)
1 laurierblaadje
1 takje cilantro (verse koriander)
1 tl gemalen komijn